0 Läs mer >>
Hösten första frost har kommit och frusit bort en del blommor........men än lever dahliorna......värmen är inte på .....och inte stumporna heller..........trots att det är den 30 oktober. Undrar hur det är i morgon bitti, ser att termomentern visar på endast 1,0 grader.
 
 

naaaaajjjj

0 Läs mer >>
Tre dagar av veckan har gått och alla dagarna har jag haft kontakt med räddningstjänst, polis och andra yrkesgrupper som jobbar med akuta insatser i samhället. På jobbet är jag med i en krisgrupp som ska agera när någon form av kris uppstår i kommunen eller dess omnejd. Med anledning av det var jag i måndags på studiebersök på FRG som betyder frivilliga resursgruppen. Detta visade sig vara en underbar samling av människor vars uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov. Det kan vara en stor olycka, brand eller översvämning där det kan behövas människor, förutom myndigheter och räddningspersonal, som kan hjälpa till. Jag blev helt imponerad, speciellt eftersom jag inte ens visste att de fanns. Hos dem fanns massor av saker som de ärvt från försvaret. Bilar, bandfordon, uppblåsbara tält med värme, dumtäcke, sjukvårdsgrejor, en båt, hästatäcken och mycket, mycket mer. På vintern kör de med bandvagn i snöstormarna och hämtar och lämnar människor i olika ärende. Och för att vi skulle få känna på hur det är att åka bandvagn så tog vi en sväng med den. Det hoppade och väsnades och var inte precis som att åka i en Volvo och innan turen var slut hade en av oss slagit huvudet i det hårda järntaket och nästan tuppat av. Sicken åktur det blev. Men roligt var det för oss som inte blev skadade.
 
Maskin och bilhallen.
 
 
Kandidaten på väg in i bandvagnen.
 
Tisdagen fortsatte i liknande anda. Kommunens krishantering diskuterades och planerades tillsammans med polis, räddningstjänst och säkerhetsansvarig personal. Det var en rolig förmiddag ganska långt från mina vanliga arbetsuppgifter. Och ju längre tiden gick desto mer vaknade mina slumrade drömmar om att jobba med akuta händelser till liv. Jag mindes att jag en gång, ganska länge faktiskt, ville bli polis. Eller kanske akut sjuksköterska. Jag ville ha spänning och oförutsägbarhet. Jag ville jobba med människor men inte få för nära relation till dem. Göra det akuta och sedan lämna vidare. Nu blev det ju inte så utan jag skaffade mig en annan utbildning, som i och för sig även det erbjuder spänning och oförutsägbarhet men på annat sätt och där det även ingår långvarig kontakt med människor. Måste säga att jag ännu har kvar känslan av jag tycker om akuta lägen och ärenden där inte långvarig kontakt behövs. Jag blev alltså inte polis och åren gick. När mina barn så började växa upp dök plötsligt polisen upp igen, kanske kunde någon av dem utbilda sig till det. Men nej då, sonen har alltid sagt aldrig i livet, dottern har i någon period, kanske för att glädja sin mamma, sagt tja kanske. Men nu verkar loppet kört, de är inne på helt andra banor och så får det bli. Polisen får slumra i mig för att vakna upp en stund när jag umgås för mycket med den yrkesgruppen.
 
.
Info om Skånepolisen.
 
 
Det blev onsdag och jobbet hade återgått till det vanliga men som om det inte var nog med poliser så behövde jag på eftermiddagen träffa dem i ett ärende. Denna gången höll sig tankarna i schack. De poliser som jag  träffade är utredare och det är inte det jobbet som tríggar mina tankar. Deras utredande är allt för likt mitt och inget jag vill åt.
Besök nere i poliskällaren.
 
 

triggande dagar

0 Läs mer >>
Så har klockan slagit om till vintertid, det blir tidigare ljust på morgonen och tidigare mörkt på kvällen. Den mörka årstiden är här. Vi brukar ställa om klockorna innan vi lägger oss men på något sätt blev det inte gjort. I morse vaknade jag tidigt av att det var ljust och kände att något inte stämde. Tittade på klockan och den var sju men det var så ljust, t.o.m. lite sol.....hmmmm. Funderade lite på det men rätt snabbt fattade jag galoppen. Vintertid men klockan på sommartid. När jag skulle ställa om klockorna i huset upptäckte jag att tiden stått stilla på dotterns rum. Där rådde det vintertid redan. Ingen hade ställt om kockan i mars då sommartiden kom. På tal om dottern så börjat vintertid i USA en vecka senare än hos oss. Den 2 november ställer de om tiden och alltså är det just nu sju timmar istället för sex som skiljer oss åt.
 
På tal om USA så hade vi fått vars en bagel av en kollega till mig. Det är ju gott och påminner om dottern och resorna till henne. På lördagmorgonen skulle vi äta dem till frukost men oj då, jag hade glömt att köpa Philadelphiaost och det ska man, tillsammans med sylt, ha på dem när de är rostade. Om man kör USA varianten i alla fall. Nu fick det bli Snapparpsvarianten med smör och prästost istället. Men det blev gott det med.
 

Vi passar kattor och höns åt grannarna som åkt bort några dagar. Prästakattorna Prästen och Prosten blir så glada när vi kommer så att de får mat. De är stora, tjocka och mycket glupska.
 
Vi gick genom skogen hem och det är så himla vackert där. Det är både vår och höst på samma gång.
 
 
 
Ser fint ut. Grannen har fällt alla de stora granarna som gjorde det mörkt och tråkigt vid vägen.
 
I veckan var jag på föreläsning om våld i nära relationer på Skeppet i Simrishamn Jättevacker utsikt med SIN fiskebåten i förgrunden och Stenshuvud i bakgrunden. Himlen är murrig och grå precis som ämnet det handlade om. Men föreläsningen var bra trots att kaffekopparna tog slut precis när jag skulle ha en......
 
 
 
 
 

vintertid

0 Läs mer >>
Hösten går på i ullstrumporna och helgen har mest beståtta av slabbeväder. Det har regnat och stått i och jag har inte haft större lust att gå ut. Kattorna har hållit med och tyckt det varit skönare att ligga i stugvärmen. Kattor är vekligen finkänsliga för vått väder och de kan slöa och sova hela dagen när vädret inte passar. Sidentass, som knappt är inomhus under sommarhalvåret och då blir så smal och eländig att man skäms för henne, har gått i vinteride och lagt på sig till snart dubbel storlek. Sover och äter är vad hon gör......ibland rycker det i morrhår och tassar och då drömmer hon nog, precis som jag, om varma sommardagar med luften dallrande av ljuv doft av sommarblommor och solvarma jordgubbar....i kattdrömmen finns det säkert också med en och annan citronfjäril eller trollslända som går att fånga med en jätteskutt mot den blå himlen där mycket små molntussar svävar utan att skymma den härliga solen.....mmmmm härliga tankar. Trots allt så var jag ute på promenad både lördag och söndag för jag har ju svårt för att bara vara inne en hel helg. Och visst är naturen vacker med sina fina färger som börjar komma nu. Det är sent med lövfällningen i år eftersom det ännu inte varit frost. Dahliorna blommar för fullt och även ringblommor och krasse är i blom.
Nyponen är vackert röda.
 
 
Benvedsbusken likaså.
 
 
Löven bildar en fin matta över gräset.
 
Smällebären eller snöbären som de egentligen heter är vita och fina.
 
Bokollonen har ramlat ner och tappat sina frukter.
 
 
Kobbe och Lillen sa nej tack......
 
 
Katti sa ja tack.
 
 
På söndagseftermiddagen fick jag plötsligt sådan längtan efter mina barn. Det var en sådan där längtan som kändes bra och manade till eftertanke och minnen. Längtan som värmde långt ner i tårna. Jag funderade tillbaka och framåt och tänkte på de små grynen som blivit så stora i en hast. Jag kände mig så glad över mina barn och att just jag är mamma till dem. Det är konstigt med längtan för den kan vara på olika sätt. Ibland skitjobbig och orolig och ibland mumsigt go och ibland både och. Det är svårt att beskriva men just att längta efter sitt barn är något annat än att längta efter någon annan person eller så. Och förlåt alla pappor men jag tror att mammelängtan är stakare än pappelängtan. Precis som jag är av uppfattningen att mammor oftast har starkare känselspröt till sina barn än vad pappor har.......
I min söndagslängtans stund var det ju inga barn hemma och inga barn skulle komma hem heller. Jag ville i alla fall göra något för dem så det blev att jag bakade bullar och gjorde köttfärssås åt sonen som han skulle få dagen efter. Det kändes bra, det kommer han att gilla. Dottern fick en fin tanke där hon är långt över Atlanten. Många tankekramar från er mamma mina barn.

hösttankar

0 Läs mer >>
Söndag morgon. Vaknar tidigt trots att jag gick och lade mig sent.......ja, ja midnatt var det i alla fall. Utanför fönstret är det grått, mulet och småregnande. Men trots att jag ville krypa ner under täcket lurvade jag upp, fick på den rutiga pyjamasen och begav mig mot köket för att koka kaffe. Burr, kallt och ruggigt. Förbannade att vi inte satt på värmen ännu. Det kändes  som dagen skulle bli så lång och tråkig som den bara kan bli en mulen söndag i oktober och november. Längtade efter sommaren och långfrukost på terrassen. Skulle vi köra någonstans eller kanske bjuda hem någon??... men nej det blev inget av det. Det sägs ju att efter regn kommer solsken och det stämde minsann denna dystra söndagförmiddag för så småningom började det klarna upp på himlen och jag kom igång med tvätten. Älskar ju att hänga tvätt ute. Och plötsligt ringde sonen och undrade om vi var hemma och det var vi så han kom. Efter ett tag kom mormor och morfar också och vi fikade kanelbullar med dem. Vi sakande så klart förlupna dottern och någon tyckte hon kunde vara med en stund via skype. Sagt och gjort vi jobbade på att få tag på henne och efter ett tag så blev det förmiddag i staterna och hon vakande till liv. Hon satt där i sitt kök i pyjamas med kaffe och hunden med grön rosett om halsen bredvid. Och vi satt här i vårt kök med de nya stolarna och lillkatten  busandes runt benen. Så nära men ändå så långt borta. Plötsligt hade den tråkiga söndagen blivit ljus och trevlig. Roligt att umgås med dem alla. Senare lagade jag god fläskfilé och sonen gjorde en stor kladdkaka som han och pappsen liggandes i sofforna smaskade på till fotbollen senare på kvällen. Den jobbiga söndagen hade vänt och blivit en jättefin söndag. Så kan det bli.
Mormor och morfar skypar med barnbarnet långt borta. Mormor inviger nya stolen.
Efter zumban i tisdags bjöd Mikael på en uppfriskande drink som han gjort i sin nya råsaftscentrifug. Innehöll grönkål, vindruvor, lime och chili. Jättestark men god på något sätt ändå. Värmde långt ner i tårna.
Hjälp hela bilen full av gubbar!!
I fredagskväll skulle gubbarna i tennisgänget ut och svira och jag var chaufför. Ett gäng gubbar som känt varandra jättelänge och som spelar tennis och pingis tillsammans varje måndagkväll. Titt som tätt firar de något eller har säsongsavslutning eller säsongsstart och då är det fest. I fredags var det dags att fira något, inte vet jag vad det var men roligt verkade de ha. De blir som tonåringar och tyckte det var toppen att sitta i knäet på varandra i baksätet eftersom de var för många för att få plats på normalt sätt. Säger bara jöööössses.
I lördags var min gamla kollega och vän Irene här(hoppas hon inte ser att jag skrev gamla). Vi jobbade ihop flera år för ganska länge sedan och har umgåtts sedan dess. Alltid roligt att träffas för att äta och snacka, snacka och verkligen snacka och äta Marabou choklad. När jag väntade på att kvingan skulle komma fotade jag denna fina solnedgång.

en bra dag

0 Läs mer >>
Det är den 5 oktober men det är fortfarande jättevackert väder. Det har ännu inte varit någon frostnatt så hela trädgården står i blom. Löven har knappast börjat gulna. Solen har strålat hela helgen och det har varit skönt att sitta ute i trädgården o sola.
 
 
Smultronen har åter fått bär. Vet inte för vilken gång denna sommar.
 
 
Tänk om man var så här vig. Lillen är pigg som ett skott och vig som om han inte hade ett enda ben i kroppen. Han e så himla go och spinner jättehögt bara man tittar på honom.

I lördags var vi på fest i Afzestugan. Efter köttgrytan åkte spelet fram, precis som det brukar. Alltid roligt att spela sällskapsspel med dessa hmmm typer även om en del fusk misstänks förekomma här och där.
 
 
Så här går det om man försöker fuska......men han verkar glad ändå. Förmodligen såg han igenom......
 

5 oktober

0 Läs mer >>
Vipps så var det oktober och vi går in i hösten med stormsteg. Löven skiftar i fina färger och det blir mörkare för varje dag. Jag tycker inte om hösten. Det känns jobbigt och dagarna blir tyngre i takt med att de blir mörkare. Jag har svårt att förstå de som gillar hösten, för mej känns den som en lång jobbig startsträcka fram till åsskiftet då det åter ljusnar. Lite mysigt är det då vi träder in i december med ljusstakar och juleljus men jag hade kunnat hoppa över det. Jag är en utemänniska som tillbringar mycket av den ljusa årstiden utomhus. Jag älskar att sitta i hammocken med en god bok och solen gassande. En annan underbar känsla är att fina sommarkvällar cykla långrundor ända tills solen börjar gå ner. Eller bara hänga tvätt som ska soltorka eller plocka solvarma jordbubbar eller vid midsommartid i skymningen se den magiska dimman lägga sig som en tunn gardin över ängen, där det bara är skogsrået som fattas. Det kan också vara underbart att vara ute på promenad en stjärnklar kväll mitt i vintern, fullmåne, några minusgrader och lite snö. Det blir alldeles ljust och magiskt som det bara kan bli på landet där inga gatuljus stör himlatavlan. Men nu är det som sagt oktober och det finns ingen återvändo, sommaren kommer inte tillbaka förrän om sju månader...........
 
 
 
Katti tycker verkligen inte heller om höst och vinter. Det har börjat bli svårt att få ut henne frivilligt på morgonen och vid mista chans springer hon kvickt in igen. Hela vinterhalvåret vill hon helst ligga vid kakelugnen eller på fönsterbrädet över elementet.
 
 
Kom plötsligt att tänka på den fina "Höstvisa" med text av Tove Janson. Kanske lite deppig men fin, tycker jag. Den känns representativ för oktober så här kommer den.
 

Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena. Kom trösta mej en smula, för nu är jag ganska trött, och med ens så förfärligt allena. Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort, går och tänker på allt det där man borde. Det är så mycket saker jag skulle sagt och gjort, och det är så väldigt lite jag gjorde.

 

Skynda dej älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut. Tänd våra ljus, det är nära till natten, snart är den blommande sommaren slut.

 

Jag letar efter nånting som vi kanske glömde bort och som du kunde hjälpa mej att finna. En sommar går förbi, den är alltid lika kort, den är drömmen om det man kunnat vinna. Du kommer kanske nångång, förr’n skymningen blir blå innan ängarna är torra och tomma. Kanske hittar vi varann, kanske hittar vi då på något sätt att få allting att blomma.

 

Skynda dej älskade, skynda att älska…

 

Nu blåser storm därute och stänger sommarns dörr, det är för sent för att undra och leta. Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr men mer än du nånsin får veta. Nu ser vi alla fyrar kring höstens långa kust och hör vågorna villsamma vandra. En enda sak är viktig och det är hjärtats lust och att få vara samman med varandra.

 

Skynda dej älskade, skynda att älska…

 

 

octubre