0 Läs mer >>
I går blev dottern myndig för andra gången i sitt liv. Först som 18- åring i Sverige och nu som 21-åring i USA. När hon blev myndig som 18-åring tyckte jag att det gick förbi utan något speciellt stohej men denna gång som 21-åring ger det intryck av att vara en mycket större grej. Förmodligen är det så i USA att  man förstorar saker och ting mycket mer än vad vi gör. Det är en stor grej att man får gå på krogen, kasinon, boka och köpa vissa saker. Men när det gäller att köra bil då är man mogen vid 16- års ålder .......
På tal om förstora saker. Just nu skulle den värsta snöstormen i mannaminne härja i New York trakterna. Den skulle börja i går kväll och sedan bara bli värre och värre. Dottern hade varit i Charelston under helgen och flög till New York i går förmiddag. Hon hade inte hört talas om det rysliga ovädret som skulle komma men när hon anlände till JFK var det tomt o öde där. Många flyg var inställda. Då fattade hon vad det var frågan om och eftersom hon vant sig vid att snö stressar amerikanarna förstod hon vart detta kunde leda. Det blev nervöst. Skulle tåget hem norröver gå och skulle det gå att köra bil sista biten. Hon kom från vårvärme i South Carolina men blev snabbt varse som att något annat gällde nu. Strumporna som varit av under helgen kom nog snabbt på igen.
Många tåg var inställda men inte hennes så hon kom fram som hon skulle och även bilfärden gick bra. Dottern, som är van vid Österlenvinter, märke inte mycket av det "hiskeliga" ovädret. Och när jag hörde med henne idag hade ovädret ännu inte kommit. Men amerikanarna tog det säkra före det osäkra och all biltrafik är idag strängeligen förbjuden i staten New York och staterna runt omkring. Även skolorna håller stängt så det blir att sysselsätta barnen hela dagen. Förmodligen inomhus, för det skulle inte förvåna mig om det är förbjudet att vistas utomhus. Omvädret kan ju komma. Sicken myndighetsdag det blev.  

myndig

0 Läs mer >>
Nu är det helg igen, tänk vad tiden går fort. Det är segt på måndag morgon men vips så är det fredag eftermiddag. Dagarna har ljusnat lite både på morgon och kväll och idag hittade jag en liten förskrämd vintergäck i trädgården. Det finns hopp om en vår i år med. I går var jag hela dagen på Saltan i Ystad. Det var en samarbetsdag mellan socialtjänsten och sjukvården och det var både trevligt och lärorikt. Sen gör det ju inte saken sämre att det är så fint på Saltan, både där inne och när man tittar ut. Utsikten över havet är helt underbar. Det är alltid mycket mat och god mat på sådana här ställen och på eftermiddagen serverades det en underbar kakbuffe med små semlor, chokladcupcakes och flera andra godsaker. Mums.
Inte så dumt.....
 
Solen går upp över Östersjön.
 
 
 

helg igen

0 Läs mer >>
I dag har granen åkt ut och allt annat julpynt har packats ner. Utegranen och annan belysning utomhus har fått vara kvar. Det får lysa upp ännu ett tag innan det ljusnar lite mer på morgon och kväll. Det är alltid lika skönt att plocka undan julmyset som det var för en månad sedan då det togs fram. Var tid har sin plats, så att säga. Lillkatten tyckte det var roligt när vi grejad och tog ner julgranspyntet. Han hjälpte till med att köra en sista runda med kulorna som vi plockade ner. När sen granen kastades ut genom dörren såg han faktiskt lite ledsen ut. Men när jag sjöng "men till nästa år igen kommer den tillbaks vår vän, för det har den lovat, såg han gladare ut igen.
 
Lillen fattade ingenting när granen åkte ut.
 
 
Julgransbelysningen packades ner i denna gamla fina låda som varit min farmor och farfars. Belysningen som en gång hörde till lådan har kastats för många år sedan men lådan är lika fin ännu. Kan vara från -40 eller -50 talet, skulle jag tro.
 
När julen är slut har det blivit tradition med dessa fina snögubbar som dottern tovade för ett antal år sedan. Jag tycker verkligen om dem.
Julduken bort och hemvävda julklappen från dottern fram. Och det gillade kattorna. Vet inte hur många gånger jag tagit bort Rolf och Kobben från bordet, men vipps så är de där igen. Hon får väl väva vars en till dem med.

ut med den

0 Läs mer >>
Vi har varit i Sälen, precis som så många gånger tidigare. Det var mycket snö och snöade i stort sett hela veckan. Kallt och blåsigt var det med, så väderförhållanden var inte de allra bästa. När vi åkte upp härjade stormen Egon som värst men vi lyckades köra så att vi inte märkte av den ett enda dugg. Vi var väldans förvånade eftersom vi hela tiden hörde på radion om varningar i området där vi var.......men , som sagt, vi märkte inget. När vi åkte hem var det oväder precis hela vägen. I början var det snö och vind och i Mariestad blev snön till regn och sedan spöregnade det enda tills vi kom hem. Alltså riktigt jobbigt. Men i Sälen var det trevligt och sig likt. Huset stod kvar, likaså fjällen, ICA, Gustavsbaren och Gubbmyren. Allt var som det skulle....nåja en sak var förstås annorlunda. Gustav åkte längdsskidor. Ja, han åkte så klart slalom också men varje kväll for han och pappsen ut i det elupplysta skidspåret för att träna. Det var mycket pip och gnäll innan de kom ut ...och efter med för den delen. De längtade väl hem till soffan hela träningspasset, kan jag tänka. Men ska man ska åka Vasaloppet om två månader. måste man ju träna lite. Pappsen försökte skylla på att han hade ont precis över allt. Han smorde in sig med ett liniment för hästar, som han fått av någon förståsigpåare. Skulle vara mycket bra men jag vet inte om han blev helare av den. Luktade gjorde den i alla fall. Det osade häst liniment i hela stugan i flera timmar efter insmörjningen.   
 
Morgonutsikt från köksfönstret en kall söndag.
 
Centrum, Sälens by.
 
 
Snö överallt.
 
Vasaloppstarten. Förmodligen ångestframkallande för vi körde förbi med rasande fart......
 
 
Det jobbades och slets innan träningspassen. Vallning skulle göras och kläder skulle på.
 
Skidspåret en sen eftermiddag.
Jag skulle köpa björnkorv till dotterns pojkvän och då stötte jag på denna delikatess. Rökt renhjärta, låter inte aptitligt i mina öron. Jag höll mig till björnkorven och så fick han långfil, denna konstiga fil som han fattat tycke för. Hoppas han blir nöjd. Nästa gång ska han nog få ett renhjärta att tugga på.
 

sälen igen

0 Läs mer >>
I går kväll var vi på Ystads gamla fina teater och tittade på julklappen vi fått av sonen. Det var premiären för Ystadrevyns nyårsbubbel och den var jättebra. Sång och musik blandat med sketcher om bl.a. det kommunalpolitiska livet i stan. I pausen serverades vin, cider och tappas och det var inte dumt det heller. När vi körde hem i natten var vi nöjda och stjärnhimlen lyste upp vår väg som bara en kall och klar januarinatt kan göra. Tack Gustav.
 
 
 
Idag har det varit strålande sol. Jag har städat bilarna och kattahuset och hängt ut tvätt.............som faktiskt torkade ganska bra. Kollade runt i trädgården för att se om det kommit några vårtecken......och faktiskt så har en del lökar tittat fram redan. Om än den är långt borta så känns det som en föraning om våren.
 
 

teater

0 Läs mer >>
Årets första månad har trätt in och i går åkte dottern tillbaka till staterna. Det har varit så roligt att ha henne här i hela två veckor men tiden har gått så himla fort. Hon har haft mycket att göra och många hon har velat träffa så hennes tillvaro har varit lite stressig emellanåt, misstänker jag. Men trots allt har vi hunnit med lite egenmys hon och jag, som att ligga och snacka och att gå mörka kvällspromenader. Det har också spelats spel och bakats inför jul och sådant tycker jag om. Det ger gemenskap, värme och mys. De mysiga dotterdagarna är nu slut men det kände ändå okej då vi åter stod där vid avgångshall nr två på Copenhagen Airport och vinkade farväl. När vi lade oss i går kväll så såg vi på flightradarn att dotterns plan var över Grönland och när vi vaknade på morgonen hade vi fått meddelande från henne att hon var väl framme och låg i sin säng och att hon flygigt genom norrsken. Så fort allt går och så snabbt allt är som vanligt igen. Hej då för denna gång älskade dotter. Vi kommer när New York börjar våras. Hoppas värdfamiljen gillar den svenska ramslökssillen och disktrasorna.......
 

Gröna fullproppade väskan ska checkas in. Lite övervikt men kanske går det ändå?? Och jo det gick bra för den gröna.
 
 
Det var väldigt lite folk i omlopp i avgångshall nr två i går.
 

january

0 Läs mer >>
Ett nytt år har börjat och det har vi, precis som i fjol, firat i Köpenhamn. Vi åkte tåg med Öresund runt biljetten. Vi startade i Simrishamn och åkte via Helsingborg, båten över till Helsingör och sedan tåget vidare till Köpenhamn, där vi checkade in på hotell. Vädret började inte så bra men efterhand klarnade det upp och natten var stjärnklar och fullmånen lyste i kapp med fyrverkerierna. Det är inte klokt vad fyrverkerier, raketer, smällare och bomber det är på nyårsafton i Köpenhamn. Kring Rådhusplatsen är det sådan himla aktivitet att det nästan är obehagligt. Massor, ja verkligen massor med människor som trängs för att titta på fyrverkeri och festa in det nya året. Krutröker ligger tät och smällandet håller på till långt ut på natten. Det konstiga är att det inte händer allvarliga olyckor. Trots ambulans och polis står redo i röran så ser man inte ofta att de behöver agera. Kanske är det tur eller så är det hela mer organiserat och ordentligt är vad jag förstår mig på.
 
 
På båten mellan Helsinborg och Helsingör satt det gott med räkmacka och elefantöl.
 
Tivolis fyrverkerier var lugnare än Rådhusplatsens.
På väg hem igen. Lite trötta men belåtna.
När vi kom hem åt vi god middag och årets första hembakade semlor med ungarna. Det var dotterns sista dag hemma innan hon återvänder till New York.

Gott Nytt År