0 Läs mer >>
Årets första kantareller har plockats. Det blev inte så många men de räckte till några mackor i alla fall Mums!!
 
 
I dag var vi i Malmö och när vi körde hem störtregnade det på E65 så att det knappast gick att köra.

Till slut tog vi oss igenom regnet och kom hem. Fikade med godsaker från Gräddbullerian.

I lördags byggde mannen en fin kycklingbur. Tuppen ville gärna var med då den skulle förevigas och jag kunde inte motstå honom. Han är ju både vacker och snäll.
 
 
 

kantareller

0 Läs mer >>
Så var årets midsommarfirande över. Vi har firat midsommar med samma människor i massor av år. Först bara vi som ungdomar, sedan med en massa barn som fötts fram och nu sitter vi där själva igen. Inte precis som ungdomar nu men inga barn är med längre, förutom Robin som var med i år. Jättemånga gånger har festen varit hos oss men i år cyklade vi till en grannby för att festa. Det där med att cykla till midsommarfesten är alltid så mysigt och när man cyklar tillbaka i den magiska sommarnatten känns det lite speciellt. Det luktar gott från naturen och natten är ljus. I år var det lite kallt men det varken blåste eller regnade. 
När vi cyklade till festen körde vi förbi byns midsommarstång.
 
Festen har precis börjat. Alla är lugna och fina och äter sin mat.
 
Värdparet bygger växthus som noga inspekterades.
På tal om byggnader så blev jag rent chockad en dag i veckan när jag plötsligt såg ett högt hus resa sig där Jonebergsskolan en gång låg. Andra tider på gång. Den gamla skola när jämnad med marken för att ge plats åt ett eller flera hyreshus. Kanske är Simrishamns downtown på väg att byggas upp.......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

midsommar 2014

0 Läs mer >>
"Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår.
Du skattar åt mångubbens benvita glans som högt över tallen står.
I natt ska du dansa vid Svartrama tjärn, i långdan, i språngdans på glödande järn.
I natt är du bjuden av dimman till dans, där Ull-Stina, Kull-Lina går."            
 
 
 
Med ett gammalt foto från albumet vill jag önska er alla en glad midsommar. Året är nog från mitten av -80 talet och själv dansar jag i vit kjol glatt kring midsommarstången. Just idag tänker jag på dottern där borta i staterna. Där dansas varken kring stång eller äts sill och nypotatis. Där är det en helt vanlig fredag. Kanske kan hon göra en svensk jordgubbstårta och bjuda familjen på den och fira den svenska sommarens kortaste natt.
 
 
 

glad midsommar

0 Läs mer >>
Så har det varit studentexamen på Österlen. För min del var det inget studentfirande i år. Jag fick nöja mig med att titta och minnas tillbaka till i fjol då dottern tog studenten och fem år tidigare då sonen gjord det. Försökte tänka lite på min egen student också men den ligger så långt bort att den verkar ha fallit i träda. I varje fall så är det så stämningsfull med student. Ungdomarna är så unga och fina och har hela framtiden framför sig. Så GRATTIS till alla studenter.
 
 
 
Dagen efter studenten öppnade byns friluftsbad. Lite sentimentalt kändes det allt när jag cyklade förbi. Cykeln  nästan svängde in där automatiskt men nej, vad skulle jag där att göra. Ingen dotter jobbar ju där i år som hon gjort fyra somrar tidigare. Cykeln gick vidare mot idrottsplatsen där det varit loppmarknad under dagen. Allt var tomt och städat förutom ett kvarlämnat piano.

På lördagen grillade vi med morfar o mormor och på söndagen grillade vi med goda vänner. Tråkigt nog fastnade vännerna inte på bild. Men det gör inget, de kommer säkerligen tillbaka och då får de minsann inte springa o gömma sig för kameran.
Mormor o morfar var hungriga men det tog lite tid med maten eftersom deras barnbarn måste hålla koll på både kött o telefon samtidigt.
 
 
 
I dag när jag körde hem från jobbet var det en låååååååååååååååååååång bilkö. Alltså riktig rusningstrafik på Österlen.
 

studenten

1 Läs mer >>
 
 
Den här killen e lite röd om näsan och det e inte för att han e förkyld. Nej då, det e för att han har fallit offer för kastreringskniven.....men han hade tur i oturen för det var nära ögat att han blev kastrerad två gånger på en vecka.
Katten, heter Artur och är uppkallad efter min farfar. Dvs. han heter Artur när han är hos oss, vad han heter hos grannarna vet jag inte mer än att han kallas mördarkatten av Anki o Göran efter att ha slagits hårt med deras katt.
I alla fall har Artur cirkulerat i grannskapet i några år, husvill och ledsen har han bott lite här och där. Alla har dock förbarmat sig så mat o husrum har han ändå fått. Dessvärre har han tackat genom att pinka revir på allt och alla och de som vet hur hankattspink luktar vet precis vad jag talar om. För några veckor sedan var måttet rågat hemma hos oss. Mannen blev stollig på pinkeriet och hotade med att katten skulle bort, avlivas. Efter ett tag besinnade han sig och bestämde sig för att ta Artur till kastrering. Sagt och gjort tid beställdes hos veterinär men vips så var Artur som bortblåst i flera dagar. Men så var han tillbaka igen.......men hur såg han ut. Nosen var sårig som bara den och i baken hade han två sår. Dessutom hade han en märkning i örat som vi inte sett tidigare, konstigt. Våra katter fick skuld för att de bråkat med honom så att han skadat både nos och bak. I vilket fall som helst skulle kastreringen nu ske......men vi kunde inte fånga in honom så än en gång blev det inget veterinärbesök. Dagen efter träffade vi grannarna som frågade om vi sett Artur den senaste tiden och så berättade de att de, precis som vi, fått spel på pinkeriet och beställt tid för kastrering. I en kamp hade de fått in honom i kattboxen och där hade han levt sådan rövare att han skadat nosen. Till sist hade han dock kommit till kastreringsbussen och blivit tillfixad. Och märkning i örat hade han med fått.  Fint ska det va. Det var ju en himla tur att vi inte kunde fånga in honom för det hade ju verkat mer än lovligt stolligt att komma med en nykastrerad katt till veterinären för, just det, kastrering. Artur verkar i alla fall tacksam för den uppmärksamhet han fick och han tackar för att han slapp blir dubbelkastrerad.
 
Nu börjar jordgubbarna mogna och vi har plockat de första. Finns ingen så gott som solmogna svenska jordgubbar.

tur i oturen

0 Läs mer >>
Så har det varit pingsthelg. En strålande vacker sådan. Konstigt är att numera verkar pingst inte vara en helg som man firar så mycket, Frågar man ungdomar så känner de dåligt till pingst och det är inget de firar med speciell fest. Vad jag minns så firade jag pingst när jag var ungdom och det var fester ute i naturen som ju e som vackrast nu. Det var jätteroligt.......om det inte regnade vill säga. Ja, ja, nog om det. Vi firade i alla fall pingstafton rejält i år och var på grillfest hos grannarna tillsammans med andra grannar. Det var himla trevligt. Kvällen var ljum och vi satt länge ute och grillade och lyssnade till lövgrodorna....Det blev mycket rödvin och tur var att vi inte hade så långt att gå när vi raglade hemåt i gryningen.........
 
Pingsttårta hann sonen med att äta innan han begav sig iväg. Det var hans älsklingstårta så han passade på att ta en eller kanske rent av två rejäla bitar.
 
Goda grannar.
 
 
Grannen högg klöver i helgen och det uppmärksammade gladorna direkt. De flyg på jakt i stora cirklar för att leta möss och andra godsaker som kom fram ur klövern. Ser de något så dyker de blixtsnabbt ner mot marken. Konstigt att en så stor fågel kan vara så smidig och snabb och ha så bra syn. Jag tycker inte om gladorna men så länge de håller sig borta från vår trädgård och höns så får det väl vara okej.
Det var så jättefint väder i helgen att till och med hönsen lade sig för att sola. När det är riktigt varmt lägger de sig ner och fäller ut både vingar och ben för att sola. De njuter så.
 
 
Så var då helgen till ända och på söndagkväll tornade åskmolnen upp. Det blev varmt och kvalmigt men någon åska blev det inte. Skönt var det för det är så jobbigt att vakna mitt i natten av blixtar och knallar. Men det var en varm, varm natt, kändes nästan tropisk.
 
 

pingst

0 Läs mer >>
Så har vi då kommit till juni och sommaren står verkligen för dörren. Jag älskar sommaren och hoppas den blir varm och skön på alla sätt och vis.

junio

0 Läs mer >>
Så har vi varit ute på en liten road trip. Färden gick först  till Göteborg-Ljungskile, där sonen tog examen som journalist. Det var glädje blandat med saknad. Det är ju inte så lätt att lämna det invanda och trygga för att ge sig ut i verkligheten. Men så är det. Nu är han journalist precis som han velat bli sedan han var liten. Pojken är duktig det är ingen tvekan om saken. Solen sken och västkusten visade sin bästa sida denna fina
högtidsdag.
Vi åkte vidare mot Karlstad där vi sov över, granne med Klarälven. Sonen fyllde år och fick som alla andra födelsedagar presenter på sängen. Vi år stor frukostbuffé på terrassen mot älven. Och solen sken denna dag med.
 
 
Grattis!!
 
Frukostutsikt mot Klarälven.
 
 
Anledningen till att vi åkte till Karlstad var en utställning på Värmlands museum, en fotbollströjeutställning med 150 originaltröjor från världskända fotbollsspelare. Trodde aldrig jag skulle få ut mina pojkar därifrån. Den där utställningen hade inte så mycket genustänk. Av 150 tröjor tillhörde bara EN en kvinnlig spelare......hoppas inte Gudrun Schyman kommer dit.
Kan man kalla ballglo.
 
 
Nya tröjor blandades......
 
 
med gamla godingar. Denna tröja fick mig så klart att tänka på hederliga böckerna om Åshöjdens bollklubb.
 
Långt om länge så kom vi då iväg mot Sälen och kom fram till vår fina stuga vid femtiden. Solen sken som bara den över fjällen som fortfarande hade lite snö på sig. Det blev fina dagar och så roligt att sonen var med oss. Han har inte varit i Sälen på två år och verkade trivas som fisken i vattnet. Gick runt och kollade och återupplevde lite från det halvår han bodde och jobbade där. Jag är säker på att det halvåret är en viktig milstolpe i hans liv. 
 
 
Vi gick upp till toppen av Gustavsbacken. Lite svindelkänsla på ett par ställen där backen lutar mycket.
 
 
På toppen var det kvar en rejäl driva efter snögubben som varje vinter byggs upp där.

Vi vandrade en bit på södra Kungsleden som börjar i Sälen. Jättevackert. Och solen den sken.

 
Det var ljust nästan hela natten. Solen gick ner vid elva och upp igen vid tre. Så här vackert var det från vår terrass vid solnedgången. Kvällarna var ljumma och inte en mygga syntes till.
 
 
Då fick vi till sist bege oss hem till Skåneland igen. Hej då Sälen vi ses kanske till sommaren men absolut till vintern.
 
 

Ljungskile, Karlstad ...