new york

Vi har varit i New York den senaste veckan. Mitt i denna enorma stad fylld av människor, taxibilar, jättehus och sprakande neon mötte vi dottern på en stor bussterminal bakom Times Square. Där kom hon, som om det var den naturligaste sak i världen att möta sina föräldrar mitt i New York, finklädd från topp till tå efter att ha varit på Bar Mitzva firande för en av värdfamiljens släktingar. Värdfamiljen har judiskt påbrå och firar vissa judiska högtider och religiösa milstolpar. Bar Mitzva kan liknas vid kristendomens konfirmation och sker id 13 års ålder. Det är en stor och påkostad fest. Dottern var både mätt och full av judisk upplevelse med hebreiskan surrade i huvudet.
Det var sen eftermiddag när vi träffdes och vi var ganska trötta i både huvud och fötter efter att ha varit runt i stan sedan morgonen. Vi hade lufsat runt och känt på staden, varit i stora varuhus, i appleaffären, i svenska kyrkan och ätit kokt korv, solat i Centra Park, tittat på John Lennons hus och platsen där han blev skjuten och träffat råttor i tunnelbanan. Nu ville vi bara hem till hotellet och umgås med dottern. Vi ville titta på High Line, den gamla nerlagda järnvägen som gjorts om till ett fint promenadstråk, så vi vandrade längs den en bit på väg till hotellet. Det började mörkna och så smått började det också regna. Vi avslutade kvällen med att äta på en riktigt amerikans Diner med mat i stora lass.
Vy från High Line
 
 
Minnessten över John Lennon, där han blev skjuten utanför sitt hus vid Central Park
 
Totalt utslagen i Central Park
 
Så vaknade vi då till nästa dag som blev stekande varm. Dottern lotsade oss runt till olika roligheter Vi gav oss ner till finans kvarteren med  Wall Street i spetsen och Battery Park, där Frihetsgudinnan står en bit ut i Hudson River. Vi gick vidare till USA:s numera hösta byggnad Freedom Tower och Memorial Place. Fortsatte med tunnelbanan till Midtown för att titta på ett jättestort hangarfartyg som varit med i Vietnamkriget mm. och där världens första rymdfarkost finns inuti. På vägen tillbaka gick vi genom China Town, som var ett enda sammelsurium av människor, skitiga gator och läskig lukt. Vi gick in i en speceriaffär och tittade. Inte för att jag är äckelmagad men där luktade så fruktansvärt illa och när vi kom till fisk- och kött avdelningen förstod vi varför. Fiskar av alla de slag, döda och levande. En del i akvarium färdiga för att nackas till grytan. I köttavdelningen fanns avhuggna hönsafötter och annat osmakligt Tvi vale för den affären. När vi kom till hotellet var mina fötter totalt slut och de bankade och surrade länge när jag skulle försöka somna till ljuden från staden som aldrig sover.
 
Trevlig ekorre i Battery Park som vi bjöd på ost
 
 
Memorial Place och Freedom Tower
 
 
Fiskavdelningen i China Town
 
 
Nästa dag, den sista med dottern, åkte vi med tunnelbanan till Midtown där vi fortsatte över till Rooswelt Iland  med en tunnelbanelinbana. Vi åkte högt över vägar, höga hus och Harlem River. Jättefin utsikt till ett tunnelbanepris. Vi strosade runt i området och hittade en cupcake automat som dottern letat efter i ett helt år. Efter att ha stoppat i pengar och beställt kaka kom kakan ut i automatfacket förpackad i en låda. God var den minsann. Vi strosade runt och några av oss gick på rundtur i Madison Square Garden. Till sist var då stunden kommen då dottern måste åka hem till "sina barn". Lite sorgsna men mycket nöjda gick vi till den stora järnvägsstationen Grand Central Station. Det är en jättefin station som liknar en katedral med fina stora valv och utsmyckningar. På ett ställe i en stor sal kan man stå i vars ett hörn och tala in i väggen till varandra och det hörs som om man är sidan om varandra. Detta måste vi prova och det funkande jättebra. Konstigt, konstigt. Så hoppade då dottern på tåget till Copake. Tågen är gammaldags och körs med diesel. De har långa hela säten av galon, likt gamla amerikanska raggarbilar.  Liknar inte speciellt svenska tåg. Vi vinkade av tösen och avslutade dagen liggandes i sängen för att titta på NHL ishockey från Madison Square Garden ätandes american banana pie. 
 
Utsikt från tunnelbanelinbanan
  
Den lila cupcake automaten som dottern letat efter i ett år
 
 
Glad pojkar utanför Madison Square Garden. Puck och mössa hade de köpt
 
Tåget till Copake
 
Ännu en dag stannade vi i storstan. Det var yttertligare en het och vacker dag och vi gick för att titta på de enorma broarna Booklyn Bridge och Manhattan Bridge, som vi bodde vid. Enorma broar som är väldigt vackra. Vi skulle promenera på Brooklyn Bridge men hittade inte vägen dit för gångtrafikanter.......verkar ju lite konstigt men jag skyllder på att det byggdes om kring uppfarterna till bron. Istället gick vi till pirerna längs rivern och såg bl.a pier 17, där Titanic skulle ha lagt till. Vi gick åter genom China Town och vidare till Little Italy.
Vid midnatt lyfte vi så med kurs mot Köpenhamn, där vi landade nästa dag trötta, nöjda och panka.. Tack dotter, resesällskap och New York för underbara dagar.
 
Kvällsutsikt från vårt hotell. Manhattan Bridge i liknar en pepparkaksbro
 
Minnesmärke över Titanic
 
 
Ramslöken är såklart rejäl i USA.........
 
och så även jordärtskockan som finns i storlek small och big
Selfie stick pinne gillas i New York
 

Kommentera här: